I den här bloggen kommer jag att redovisa mitt försök att se samtliga filmer i boken "1001 filmer du måste se innan du dör". Jag är inte den enda som försöker, och har bestämt mig för att den bästa metoden för mig blir att se filmerna i ordning, en efter en. En hel del av dem har jag redan avverkat. Vissa blir kära återseenden, andra bävar jag lite för. En tidsplan måste ju finnas också, vad sägs om fem år? Den som lever får se...
/Martin Johansson

fredag 1 oktober 2010

#34 Dagar som skakat världen (1927)


Regi: Sergei Eisenstein
IMDB: tt0018217

Är bloggen död? Är jag död? Svaret på båda dessa frågor är naturligtvis nej, och innan jag börjar gå in på diverse ursäkter, kastar jag mig rakt på dagens film. Ännu en Eisenstein. Ännu ett revolutionsepos. Den här gången håller han sig mer till historiska fakta - handlingen utspelar sig från den halvhjärtade februarirevolutionen och fram till bolsjevikernas slutgiltiga maktövertagande i oktober (filmen heter på original endast Oktjabr). Som vanligt skildras skeendet helt utan klara huvudpersoner. Ja, förutom Lenin då, vars ankomst vid den finska gränsen gestaltas i en framåtskridande medvind som blåser både banderoller och hår. Precis som på en redig sovjetisk plansch.
Och det där med historiska fakta - filmen är ett beställningsverk från partiet och ska naturligtvis betraktas som ett slags segermonument inför tioårsjubileumet av revolutionen. Så mycket gråskalor tillåts inte, bara en smula kritik mot pacifister inom partiet och mot plundrande soldater och fotfolk när palatset stormas.
Nåväl, Eisenstein pumpar ändå liv i detta, upploppsscenerna i Petrograd är starka, men inte som i Pansarkryssaren. Han har en förmåga att ladda vardagliga föremål med symbolik utan att det blir övertydligt. Överklassdamernas parasoller blir mordvapen, arbetshästen hänger över det öppnade brospannet och faller till sist ner i floden.
Men allt som allt, känns inte detta särskilt engagerat. Visst är det läckert filmat och montagetekniken är det inget fel på. Kanske är problemet att jag nu jämför med de tidigare filmerna och inte tycker att denna tillför något nytt. Intressant som historisk spegel är den dock, vilket ändå gör den sevärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar