I den här bloggen kommer jag att redovisa mitt försök att se samtliga filmer i boken "1001 filmer du måste se innan du dör". Jag är inte den enda som försöker, och har bestämt mig för att den bästa metoden för mig blir att se filmerna i ordning, en efter en. En hel del av dem har jag redan avverkat. Vissa blir kära återseenden, andra bävar jag lite för. En tidsplan måste ju finnas också, vad sägs om fem år? Den som lever får se...
/Martin Johansson

torsdag 28 juni 2012

#51 På västfronten intet nytt (1930)


Regi: Lewis Milestone
IMDB: tt0020629
Originaltitel: All Quiet on the Western Front

Det här är den andra filmen som porträtterar Första världskriget. Den förra – ”Den stora paraden” – var en stumfilm som trots sina begränsningar ändå lyckades få fram krigets vansinne. Den här filmatiseringen av Remarques klassiska romanen följer kriget från den tyska sidan. I centrum står studenten Paul (Lew Ayres) som av skolans lärare eldas upp till patriotisk glöd och genast tar värvning tillsammans med hela sin klass. Samhället runtomkring dem är euforiskt inför kriget, som ”kommer att vara slut inom ett år.” Pojkarnas naiva entusiasm kommer snart att malas ner under soldatträningen som tvingar dem att kräla i lera och att automatiskt följa order från sina överordnade. När de sedan kommer ut i fält finns inte mycket kvar av den idé de kanske hade om kriget som ungdomligt äventyr. De hamnar tillsammans med den ärrade veteranen Kat, som också givit upp sådana illusioner för länge sedan, men som ändå visar hänsyn mot de nya rekryterna. Livet i skyttegravarna målas upp som en klaustrofobisk mardröm, med visslande granater som får taket ovanför att bågna. En efter en bryter de unga soldaterna ihop; inga stoiska hjältar utan helt vanliga pojkar inkastade i en omänsklig situation.
Det är flera saker som gör detta till en stor film i mina ögon. Dels det konsekventa soldatperspektivet. Man får se kriget underifrån; utan kartor, utan textskyltar om de olika slagen. I stället vävs allt ihop till en kaotisk röra av lera, granathål, nedmejade soldater som nya soldater krälar över. Vad som är front och vad som är framryckning är omöjligt att urskilja. Kriget tycks vara sitt eget väsen, med ett eget syfte och mål. ”Vem tjänar på kriget?” frågar sig en av soldaterna, men ingen verkar komma fram till något svar. Kanske, säger någon, är det de som tillverkar vapen och uniformer. Sådan kritik känns både framsynt och radikal med tanke på när filmen gjordes. Soldaterna svetsas samman av omständigheterna, men det är också en bräcklig sammanhållning där en efter en dukar under.
En av filmens starkaste delar är när Paul återvänder hem på permission efter att ha skadats. Ingen därhemma ser soldatens verklighet. I stället böjer sig hans far och dennes kamrater över en karta på ölhallen, alla säkra på var nästa stöt ska sättas in, hur kriget ska få ett snabbt slut. De ser bara tidningens rubriker: ”På västfronten intet nytt.” Paul kommer också förbi den skola där han en gång rekryterats och ser samma lärare använda samma argument för ännu yngre pojkar. När han protesterar och försöker berätta sin sida av saken blir han anklagad för att vara feg. Han återvänder till fronten igen och säger till Kat: ”Vi har varit här ute för länge. Det finns ingen plats för oss där.” – en replik som ekar profetiskt om en förlorad generation, som om inte alltför länge skulle dras in i en ännu större och blodigare konflikt. Det är inte konstigt att denna film förbjöds av Hitlerregimen. Konstigare är väl att när det fanns sådana här tankar, en sådan krigströtthet, att ett till världskrig ändå kunde bryta ut. Ryktet säger att en remake med Daniel Radcliffe från Harry Potter är på gång. Man vet väl aldrig hur den blir, men min röst är att se den här i stället.

2 kommentarer:

  1. HEJ, jag måste säga att jag e sjukt impad över att du har kämpat dig igenom 45 st stumfilmer. och den här vloggen öht.


    kan du inte scrolla lite från boken så man slipper vänta på de som kommer runt ca 60. innan dess drar jag gränsen.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren. Bloggen har varit skendöd ett tag, men är nu på banan ett tag kanske. Menar du att jag ska hoppa fram lite i stället? Tror att risken blir att jag aldrig ser de äldre filmerna då.

    SvaraRadera